Potrawka z piersi kurczaka z kurkami, groszkiem i papryką
przepis:
2 piersi z kurczaka
1 papryka
20 dag kurek
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
1 szalotka
pół łyżeczki cząbru
sól, pieprz
olej
śmietana
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kurki oczyścić i umyć.
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paski.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso.
Mięso zdjąć z patelni, a na pozostałym oleju krótko podsmażyć cebulę i kurki. Następnie dodać paprykę i groszek i mięso. Podlać trochę wodą, dodać, sól, pieprz, cząber i dusić do miękkości.
Sos zagęścić mąką, dodać śmietankę.