Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo)
Tego typu dania najwygodniej jest robić w żeliwnych garnkach, w których najpierw składniki możemy lekko podsmażyć, a następnie całość wstawić do piekarnika, żeby spokojnie doszły. Obiad robi się w zasadzie sam, my musimy najwyżej co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i zamieszać to ziemniaczane leczo. Po 2 godzinach będzie idealne.
Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo)
Składniki
- papryka - 4 szt
- kiełbasa polska - 400g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- fasolka szparagowa - 1,5 szklanki
- ziemniaki - 6 sztuk
- przecierowy sok pomidorowy - 2 szklanki
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- liść laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 4 ziarna
- cukier brązowy - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- oregano - świeże, 2 gałązki
- olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania
W żeliwnym garnku lub na dużej patelni składniki i rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Dorzuć cebulę, paprykę, lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i duś przez 5 minut pod przykryciem. Dolej pulpę oraz pomidory z puszki. Dorzuć oregano, liście laurowe, ziele angielskie, fasolkę szparagową oraz ziemniaki pokrojone jak grube frytki. Przypraw. Wymieszaj.
Zamknij garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli danie wyda Ci się za rzadkie, piecz je przez jakiś czas bez przykrycia. Jeśli zbyt gęste- dodaj odrobinę wody. Pamiętaj, że kiełbasa jest słona, więc nie dodawaj zbyt dużo soli.