Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo)

Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo)

Tego typu dania najwygodniej jest robić w żeliwnych garnkach, w których najpierw składniki możemy lekko podsmażyć, a następnie całość wstawić do piekarnika, żeby spokojnie doszły. Obiad robi się w zasadzie sam, my musimy najwyżej co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i zamieszać to ziemniaczane leczo. Po 2 godzinach będzie idealne.

Zdjęcie - Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo)

Agata, 27 lipca 2012

Zdjęcie - Potrawka z papryki i ziemniaków (leczo) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

W żeliwnym garnku lub na dużej patelni składniki i rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Dorzuć cebulę, paprykę, lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i duś przez 5 minut pod przykryciem. Dolej pulpę oraz pomidory z puszki. Dorzuć oregano, liście laurowe, ziele angielskie, fasolkę szparagową oraz ziemniaki pokrojone jak grube frytki. Przypraw. Wymieszaj.

Zamknij garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Jeśli danie wyda Ci się za rzadkie, piecz je przez jakiś czas bez przykrycia. Jeśli zbyt gęste- dodaj odrobinę wody. Pamiętaj, że kiełbasa jest słona, więc nie dodawaj zbyt dużo soli.

Kategorie przepisów