Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Nie, w tym przepisie nie było nic przypadkowego. Dokładnie wiedziałam jaki smak chcę uzyskać. I tadaaaam, uzyskałam. Dodatkowo kupiłam kurczaka zagrodowego, więc (mam nadzieję) wyszło trochę bardziej zdrowo. Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy).

Zdjęcie - Potrawka z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 ugotowane podudzia z kurczaka
250 g pieczarek
1 gałązka rozmarynu
2 szklanki rosołu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3-4 porcje)


Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią.


Przepisy z tych kategorii

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pierś kaczki w sosie winnym
1

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
3

Pieczone piersi z kurczaka w p…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Chrupiący indyk w panierce panko
2

Chrupiący indyk w panierce pan…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Eskalopki z indyka
4

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork