Potrawka z kurczaka z warzywami.
Poniedziałek, pierwszy dzień nowego roku szkolnego, na dodatek nuda i jakieś prace konserwacyjne na linii wodociągi – mój kran. Piszę do Was i aż boję się zajrzeć do kuchni, bo moje małe ksero urzęduje w jednej z szafek. O ile sobie nic złego nie zrobi, to mnie pewnie zamuruje i zabetonuje jak tylko ocenię efekty jej ciężkiej pracy. Popiszę jeszcze chwilę, niech dziecko się „pobawi” – gorzej już i tak chyba nie będzie ?
Wam też na pewno zdarza się, że po niedzielnym obiedzie zostaje porcja mięsa z rosołu, gotowana marchewka lub inne warzywa? Mam nadzieję, że tego nie wyrzucacie? W czasach niekończącego się kryzysu i rosnących cen warto tak zaplanować posiłki dla rodziny, by jak najmniej się marnowało. Kto jednak chciałby jeść mięso z rosołu? Pewnie nieliczni. Propozycja, którą dzisiaj chcę zaprezentować to sposób na wykorzystanie gotowanych warzyw i mięsa. Potrawka jest pyszna i nikt nawet nie pomyśli, że jest przygotowana tak niskim nakładem pracy i kosztów. Oczywiście można przygotować ją od podstaw, ale jestem przekonana, że w każdym domu przyda się przepis na dobre zaprezentowanie kurczaka z rosołu i odrobinę poniedziałkowego lenistwa.
Zapraszam na pyszną potrawkę z kurczaka z warzywami:
Składniki:
- ok 300-500g gotowanego mięsa drobiowego
- 3 średnie marchewki
- 1 brokuł ok. 400g
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100ml śmietany 18%
- sól/pieprz, gałka muszkatołowa
- ok 4 łyżki bułki tartej
- 400ml bulionu drobiowego (można zastąpić warzywnym)
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a marchewkę siekamy w ukośne, grube plastry/cząstki.
- Brokuły gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko.
- Jeśli używamy gotowanej marchewki np z rosołu, kroimy ją i gotowe, jeśli surowej, musimy ją obgotować w wodzie podobnie jak brokuła.
- 1,5 łyżki masła roztapiamy w rondelku, wsypujemy 1,5-2 łyżek mąki i przesmażamy stale mieszając. Robimy zasmażkę, nie pozwalając jej się zbytnio zrumienić.
- Energicznie mieszając wlewamy powoli chłodny bulion. Gotujemy ok 5 minut, po czym dolewamy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
- Warzywa i mięso mieszamy z sosem i wykładamy na żaroodporną formę.
- Resztę masła (1,5 łyżki) roztapiamy i mieszamy z bułką tartą. Wysypujemy na wierzch potrawki.
- Zapiekamy ok 30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Smacznego ?