Potrawka z kurczaka z piekarnika
Wiedziałam, że to danie będzie hitem. Ale jak mogło być inaczej skoro warzywa i mięso włożone do jednego naczynia to zawsze gwarancja kulinarnego sukcesu, przynajmniej u mnie w domu. Danie znalezione u Grumków smakuje wspaniale, mięso jest soczyste, warzywa chrupiące. Całość na 5 z plusem.
Składniki:
- kilka kawałków kurczaka
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 2 cukinie pokrojone w plasterki
- 2 ziemniaki pokrojone w plasterki
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
- 30 g rozpuszczonego masła lub oliwy
- tarty żółty ser (zapomniałam dodać)
- 50 ml wody
- sól do smaku
- łyżka nasion kminu
-
posiekana kolendra
W naczyniu do zapiekania wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Posolić, posypać kuminem, podlać wodą i masłem. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Sprawdzić czy mięso i warzywa są miękkie. Jeśli nie to wstawić do piekarnika na 30 minut( Ja piekłam 1,5 godziny i potem zostawiłam w gorącym piekarniku, pod przykryciem, żeby za bardzo nie wyschło). Miękkie mięso i warzywa wyłożyć na talerz. Posypać serem i kolendrą. Podawać.
Smacznego:)