Potrawka pieczarkowa z gotowanym mięsem i szynką parmeńską - sposób na wykorzystanie resztek
Bardzo proste i bardzo smaczne danie, w dodatku na jego przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Pozwala też wykorzystać mięso z rosołu, z którym zazwyczaj nie wiadomo co zrobić.
No bo ileż można robić naleśniki z mięsem, sałatkę czy pierogi?
Mój patent, to malutkie pieczarki, które są głównym składnikiem tego dania. Można je kupić w supermarkecie, bo z nieodgadnionych dla mnie powodów, większość ludzi wybiera te większe, a małe zazwyczaj zostają. Tymczasem małe pieczarki są znacznie prostsze "w obsłudze". Wystarczy je umyć, nie trzeba ich nawet kroić. Mimo, że małe, jeszcze się skurczą w gotowaniu, dzięki temu będą w sam raz na jeden kęs. Poza tym musicie przyznać, że takie małe grzybki wyglądają uroczo :)
Na potrawkę nadaje się każde mięso. Można też zamiast gotowanego mięsa wykorzystać podsmażoną wcześniej pierś kurczaka, wytrybowane udka, czy paseczki schabu lub polędwicy.
W przepisie podałam groszek jako opcjonalny składnik, ponieważ lubię go dodawać jeśli akurat mam go w zamrażarce.
Jako dodatek polecam gotowany makaron, kaszę, kluski, ryż, ziemniaki i placki ziemniaczane.
Jak zrobić potrawkę z gotowanego mięsa (z rosołu)?
Składniki (co najmniej 8 porcji): 30 - 50 dag gotowanego mięsa (np. to, które zostanie z rosołu lub resztki pieczeni), ok. kilograma małych pieczarek, ok. 80g szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej (lub chudego, wędzonego boczku), 1 duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki serka (np. Ulubiony, Almette, albo Mascarpone) łyżka klarowanego masła, płaska łyżka mąki (pszennej lub - dla nie jedzących glutenu - ryżowej), pół szklanki mleka, ok. szklanki rosołu (wywaru warzywnego, a ostatecznie wody), kilka gałązek tymianku (można zastąpić suszonym), łyżka listków tymianku lub pół pęczka natki, sól, pieprz, opcjonalnie: pół szklanki mrożonego groszku
Mięso z rosołu oddzielić od kości, usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki (u mnie ostatnio były to 2 skrzydełka z indyka i 1 indycza golonka. Każde mięso będzie równie dobre, jednak nam najbardziej smakuje drobiowe). Pieczarki umyć i dokładnie odsączyć na sicie lub ściereczce. Cebulkę i czosnek obrać, drobno posiekać, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i wszystko lekko podsmażyć na maśle (połowę czosnku odłożyć, żeby dodać pod koniec gotowania). Dodać pieczarki (małe, o średnicy kapeluszy ok. 3-4 cm, dodajemy w całości. Większe kroimy na pół lub na cztery części). Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki leciutko się zarumienią (najpierw puszczą sok, później ten sok odparuje, a grzyby zaczną się robić lekko złote). To jest dobry moment, żeby dodać trochę soli, pieprzu, sporą gałązkę tymianku (lub pół łyżeczki suszonego), rosół i groszek (jeśli zamierzamy go użyć). Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć gałązkę tymianku, dodać mięso, ok. łyżki samych listków świeżego tymianku, resztę czosnku, drobniutko posiekaną natkę, a na koniec wlać serek rozmieszany z mlekiem i mąką.. Zagotować i ciągle mieszając, gotować jeszcze 1-2 min (jeśli potrawka jest zbyt gęsta, można dolać trochę rosołu). Spróbować i jeśli trzeba ponownie doprawić. Jestem pewna, że trzeba będzie dodać więcej świeżo zmielonego pieprzu :)
Smacznego :)