Porzeczkowa pianka - ciasto bez pieczenia
Choć za oknem już wyczuwalna troszkę jesień, to u mnie na blogu jednak cały czas króluje lato!
Ciasto z dodatkiem letnich owoców, letnie kolory i zdecydowanie letnie przysmaki, takie jak np. ciasta bez pieczenia.
Dziś własnie takie ciasto bez pieczenia dla Was przygotowałam!
Jest to lekka, słodka pianka pokryta duża ilością kwaśnych, czerwonych porzeczek, które wspaniale przełamują słodki smak pianki.
Ciasto jest łatwe i szybkie, bo wymaga tylko kilku składników.
Zawsze się udaje i z całą pewnością poradzą sobie z przygotowaniem nawet ci, którzy myślą, że do słodkości mają 2 lewe ręce.
Polecam!
Spróbujcie!
Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
( mała blacha )
* śmietana słodka 36% – 500 ml
* herbatniki kakaowe albo w czekoladzie ( np. maltanki )- 15 szt
* herbatniki zwykłe – 15 szt
* galaretka truskawkowa – 1 szt
* galaretka owoce leśne – 1 szt
* galaretka przezroczysta – 1 szt
* porzeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód formy wykładamy zwykłymi herbatnikami.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Galaretkę owoce leśne w takiej samej ilości.
Obie studzimy.
Połowę zimnej śmietany ubijamy na sztywno, powoli dolewamy schłodzoną galaretkę truskawkową.
Wylewamy na herbatniki, chłodzimy.
Po schłodzeniu przykrywamy herbatnikami kakaowymi.
Ubijamy drugą część śmietany, dolewamy schłodzoną galaretkę owoce leśne, wylewamy na herbatniki.
Odstawiamy do maksymalnego schłodzenia, dodając w połowie owoce ( nie dodajemy odrazu, gdyż wtedy zapadną się pod piankę! ).
Po schłodzeniu galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, chłodzimy, zalewamy ciasto.
Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!
Ps. pewnie część z Was będzie się zastanawiać skąd u mnie na dole również niebieska galaretka – otóż wylałam ją na górę chwilę za wcześnie i podlała delikatnie spód.
Dlatego też pamiętajcie, by wylewać na dobrze schłodzoną wcześniejszą masę.