Pory zapiekane pod beszamelem z suszonymi pomidorami
przepis:
2 pory
3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
1 łyżka posiekanych listków bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Z porów odciąć zielone liście.
Pory dokładnie wypłukać, pokroić na ok. 10 cm kawałki i gotować przez 10 min. wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowane pory odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Do zasmażki mleko, dobrze wymieszać aby nie było grudek i zagotować. Kiedy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodać pomidory, bazylię i utarty ser.
Pory zalać sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i zapiekać ok. 20 min.