Poranna owsianka z chia, miodem i granatem
Cześć,
Postanowiłam przetestować jeden z super foods ostatnich paru lat – nasiona chia. Zapraszam Was na szybką, prostą i delikatnie słodką poranną owsiankę z chia, miodem i granatem.
Przepis zaczerpnięty z niezawodnej Kwestii smaku.
Składniki (na jedną porcję, na zdjęciu jest przepis bazujący na podwójnej ilości składników):
- 1/2 szklanki owsianych płatków górskich,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 2 łyżki nasion chia,
- nasiona wyłuskane z połówki granatu,
- 1 płaska łyżeczka miodu gryczanego.
Making-off:
- Płatki mieszamy z mlekiem. Dodajemy nasiona chia. Odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem na noc.
- Nastepnie podgrzewamy na małym ogniu (można również zrezygnować z podgrzewania i spożyć owsiankę na zimno).
- Ściągamy z ognia, dodajemy miód i mieszamy.
- Dodajemy granat.
Smacznego!
Gosia