Pomidorowy chleb żytni na zakwasie

Pomidorowy chleb żytni na zakwasie
Zdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ah! Tęskniłam za pachnącymi pomidorami o smaku lata. Zajadam je teraz codziennie i cieszę się póki są. Prawie codziennie lądują na mojej śniadaniowej kanapce, chociaż tym razem postanowiłam je inaczej połączyć z chlebem. Kawałki pomidorów dodałam do ciasta na chleb żytni jasny na zakwasie. Plastrami udekorowałam dodatkowo wierzch, dzięki temu chleb nabrał rustykalnego charakteru. Do ciasta dodałam także aromatyczny rozmaryn, który bardzo lubi się z pomidorami. Jeśli jednak nie macie rozmarynu to możecie śmiało dać inne zioła, nawet suszone zioła prowansalskie świetnie się tu sprawdzą. Muszę powiedzieć, że chleb wyszedł znakomicie, jeszcze lepiej niż się spodziewałam. Pomidory fantastycznie komponują się z posmakiem lekko kwaskowatego, ale przy tym delikatnego żytniego chleba. Zdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowy chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pomidorowy chleb żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 10 min Porcje: 1 Składniki
  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekany rozmaryn. Pomidory przekrawamy na pół (jedną część zostawiamy), pozbywamy się miąższu łyżką i kroimy w kostkę, dodajemy do misy.
  2. Wlewamy letnią wodę do pozostałych składników i krótko mieszamy jedynie do połączenia.
  3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem i skrapiamy oliwą. Przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy i dekorujemy plastrami pozostałego pomidora oraz listkami rozmarynu. Przykrywamy na 4,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 15 minut, następnie przez 25 minut w 190 stopniach.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
 

Kategorie przepisów