Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty

Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty

Zdjęcie - Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miłośnicy włoskich smaków na pewno się ze mną zgodzą z tym, że dobra bruschetta wymaga odpowiedniego pieczywa. Podstawą bruschetty jest chrupiąca grzanka z pszennego chleba, którą skrapia się oliwą i naciera świeżo roztartym czosnkiem. Musicie sobie zatem wyobrazić, że wybierając domowe pieczywo, grzanka ta musi smakować genialnie.

Moją ulubioną wersją bruschetty jest jej klasyczna forma, czyli z dodatkiem świeżych pomidorów i bazylii. Smaki te postanowiłam przenieść do ciabatty, aby wzmocnić pomidorowo-bazyliowy charakter przekąski. Wyszło pysznie :)

Zdjęcie - Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidorowo-bazyliowa ciabatta do bruschetty Autor: Tosia

Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 2 godz 30 min

Porcje: 1 Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650 + 20 g
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • *ząbek czosnku

Instrukcja

  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami instant, cukrem i solą. Liście świeżej bazylii drobno siekamy i dodajemy do suchych składników.
  2. W rondelku podgrzewamy sok pomidorowy tak, aby płyn był letni, lecz nie za gorący. Letni płyn wlewamy bardzo powoli do misy z pozostałymi składnikami i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). W między czasie wlewamy też oliwę i jeśli używamy czosnku, przeciskamy go przez praskę i również dodajemy. Następnie dalej wyrabiamy ciasto. Po ok. 8 minutach ciasto będzie elastyczne, ale może się trochę lepić do rąk. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat. Ciasto podsypujemy mąką, chwilę wyrabiamy i formujemy podłużną ciabattę, którą umieszczamy na blaszce wyłożonej pergaminem, złączeniami ciasta ku dołowi. Przyszłą ciabattę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w miejscu bez przeciągów jeszcze na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chlebek pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 10. Po tym czasie ciabatta jest gotowa!

Kategorie przepisów