Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem
Ale patelnia! W upalne dni rozgrzewanie piekarnika nie jest dobrym pomysłem. Co zrobić jeśli nabierzemy ochoty na domowe pieczywo? Proponuję zrobić szybkie pomidorowe podpłomyki z patelni.
Czas całkowity: 24 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- soku pomidorowego - 200 g
- ziaren słonecznika - 50 g
- gałązka bazylii - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, ziarna słonecznika, sól. Dodajemy oliwę i sok pomidorowy, krótko mieszamy do połączenia składników.
2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części.
3. Z każdej części robimy kulę, cienko je wałkujemy na oprószonym mąką blacie.
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Można ją ewentualnie skropić oliwą. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.