Pomidorowe chlebki naan na zakwasie
Na blogu jest już kilka przepisów na hinduskie chlebki naan. Co prawda tradycyjnie, wypiekane są w charakterystycznym piecu Tandoor, ale w warunkach domowych również można przygotować chlebki, które będą je bardzo przypominały.
Większość chlebków naan wyglądem przypomina „łezkę”, chociaż niektóre formowane są także jako cienki okrągły placek. Wypiekane są zazwyczaj na drożdżach, ale tym razem postanowiłam upiec wariację na ich temat i wykorzystać do tego zakwas.
Puszystości chlebkom nadaje jogurt, a smak podkręcają kawałki świeżego pomidora oraz posmarowany wierzch oliwą czosnkową.
Pomidorowe chlebki naan na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 12 min. Całkowity czas: 4 godz. 12 min. Porcje: 8-10 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu
- 150g jogurtu naturalnego
- 230 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- pomidor
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Wierzch:
- 2 łyżki oliwy/oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- ząbek czosnku
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, jogurt, przyprawy.
- Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i dosyć gęste. Potrwa to kilka minut.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
- Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, dzielimy na 8-10 części, z każdej z nich formujemy placek przypominający "łzę". Uformowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu/wodą.
- Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką. Skrapiam wierzch wyrośniętych chlebków oliwą smakową.
- Wkładamy chlebki do naparowanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy np. ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.