Pomidorowa bagietka z kuminem
Pomidory to prawdziwi królowie lata. Jeśli o nie chodzi, jestem naprawdę wybredna. Kiedyś moja mama miała specjalne stoisko, na którym znajdywała najlepsze pomidory na świecie. Były pół-dojrzałe, lekko zielone i mega kwaśne. Takie lubię najbardziej i właśnie takie pojawiały się u nas w lipcu.
Przed lipcem pozostawało nam tylko oczekiwanie. Kiedy wreszcie nadejdą? Cała rodzina czekała na ten wybitny smak. Niestety już kilka lat temu sprzedająca je pani zamknęła biznes. Nawet nie wie jak bardzo nas zasmuciła!
Od tego czasu próbuję znaleźć pomidory, które choć trochę odpowiadają tamtemu smakowi. Bezskutecznie, choć na mojej drodze natykam się na wiele, które są naprawdę blisko. Właśnie z nich robię przecier, którego później używam do pysznych pomidorowych bagietek z kuminem.
Pomidorowa bagietka z kuminem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.
Porcje: 2
Składniki
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej 3 ziarna
- 100 g mąki pszennej razowej
- 80 g aktywnego zakwasu pszennego
- 75 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 200 ml wody
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż osiągną jednolitą masę.
- Odstaw pod przykryciem szmatki na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu posyp ciasto mąką, wyłóż na blat i pokrój na dwie równe części.
- Podsyp ponownie mąką i uformuj z części dwa rulony.
- Przełóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozdzielając je zwiniętym kawałkiem papieru.
- Pozostaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na ok. 1,5 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw blachę z bagietkami i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
- Jedz gdy są jeszcze lekko ciepłe
3.1.09