Pomarańczowe zawijańce z cynamonem
Tak się dzieje co roku w grudniu, że moje wypieki przed świętami zdominowane są przez słodkości. Początek zimy sprzyja podjadaniu słodyczom, a okres przedświąteczny to czas prób i szukania inspiracji, aby w święta wszystko wyszło perfekcyjnie.
Przeglądając archiwum bloga natrafiłam na grudniowy przepis sprzed 2 lat na drożdżowy wieniec z makiem. Przypomniało mi się, że to znakomity sposób, aby apetycznie udekorować wigilijny stół z ciastami i aby następnie móc oczywiście taki wieniec zjeść. Postanowiłam, że w tym roku upiekę takie wieńce w formie mini, czyli mniejszych bułeczek.
Tym razem jednak nie będą one z makiem, a z cynamonowym masłem, wzbogacone dodatkowo o skórkę pomarańczową. W smaku przypominają trochę szwedzkie bułeczki cynamonowe, chociaż śmiem twierdzić, że z pomarańczą smakują jeszcze lepiej
5.0 z 2 ocen Pomarańczowe zawijańce z cynamonem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 8 Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- jajko
- 270 ml letniego mleka
- 50 g zimnego masła
- Nadzienie:
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżeczki cukru
- Wierzch:
- białko
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
- Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30-40 minut.
- Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce.
- Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem.