Pomarańczowe zawijańce z cynamonem

Pomarańczowe zawijańce z cynamonem

Zdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak się dzieje co roku w grudniu, że moje wypieki przed świętami zdominowane są przez słodkości. Początek zimy sprzyja podjadaniu słodyczom, a okres przedświąteczny to czas prób i szukania inspiracji, aby w święta wszystko wyszło perfekcyjnie.

Przeglądając archiwum bloga natrafiłam na grudniowy przepis sprzed 2 lat na drożdżowy wieniec z makiem. Przypomniało mi się, że to znakomity sposób, aby apetycznie udekorować wigilijny stół z ciastami i aby następnie móc oczywiście taki wieniec zjeść. Postanowiłam, że w tym roku upiekę takie wieńce w formie mini, czyli mniejszych bułeczek.

Tym razem jednak nie będą one z makiem, a z cynamonowym masłem, wzbogacone dodatkowo o skórkę pomarańczową. W smaku przypominają trochę szwedzkie bułeczki cynamonowe, chociaż śmiem twierdzić, że z pomarańczą smakują jeszcze lepiej

Zdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe zawijańce z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 2 ocen Pomarańczowe zawijańce z cynamonem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 8 Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • jajko
  • 270 ml letniego mleka
  • 50 g zimnego masła
  • Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżeczki cukru
  • Wierzch:
  • białko
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  2. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
  5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30-40 minut.
  6. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce.
  8. Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem.

Kategorie przepisów