Pomarańczowe ciastka z kropelkami czekoladowymi
Niecierpliwie czekamy na wiosnę i lato, a co za tym idzie na owoce i warzywa które znowu będą miały właściwy smak. Zresztą pewnie nie tylko my.
Tymczasem trzeba się ciągle ratować cytrusami i różnymi importowanymi wynalazkami. Akurat w przypadku cytrusów przyczepić się nie ma za bardzo do czego bo smakują z grubsza tak samo niezależnie od pory roku. Ale już na przykład pomidory, to zupełnie inna historia. Dlatego dzisiaj będzie o cytrusach, a właściwie o ciasteczkach o smaku pomarańczy.
Potrzebne będzie:
- 400 gramów mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 250 gramów miękkiego masła
- 250 gramów brązowego cukru
- skórka otarta z trzech pomarańczy
- 2 jaja
- 200 gramów czekoladowych kropelek
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Orange cookies with chocolate drops You will need:
- 400 grams flour
- 1 teaspoon baking powder
- 3/4 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 250 grams butter, softened
- 250 brown sugar
- 3 oranges zest
- 200 grams chocolate drops
Preheat oven to 175 degrees Celcuis. Line a baking sheet with parchment paper. Take out the first large ball and form small balls from the dough in your hands. Keep the rest of dough in refrigerator. Put them on a baking sheet leaving some space between the cookies. Bake them about 12 - 14 minutes untill gold and transfer to a wire rack to cool. Store in an airtight container.
Text: Aga