Pomarańczowa granola z żurawiną

Pomarańczowa granola z żurawiną
Zdjęcie - Pomarańczowa granola z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomarańczowa granola z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomarańczowa granola z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomarańczowa granola z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomarańczowa granola z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g płatków owsianych
  • 120 g orzechów (np. pekan lub włoskich)
  • 120 g suszonej żurawiny
  • 80 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 80 ml miodu lub syropu z agawy
  • 1 pomarańcza
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Płatki owsiane wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem.

Dodajemy miód, olej, skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok, szczyptę soli oraz posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy 20-30 minut. W połowie czasu pieczenia należy przemieszać granolę.

Studzimy, lekko kruszymy i dodajemy żurawinę.

Podajemy z jogurtem lub innymi dodatkami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów