Półkrucha szarlotka z makowym budyniem.

Półkrucha szarlotka z makowym budyniem.

Jabłka i mak to sprawdzony zestaw, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie świetnie smakuje. Delikatne, półkruche ciasto, kwaskowe jabłka i słodki budyń z ziarenkami maku… Musi się udać!

I musi smakować.

Zdjęcie - Półkrucha szarlotka z makowym budyniem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wokół roznosi się zapach świeżo zaparzonej kawy… Wstaję z łóżka i sięgam po ulubiony kubek. W pokoju jest chłodno, zbyt chłodno, więc kubek przyjemnie parzy w dłonie, rozgrzewa i budzi do życia. Zanurzam usta w gorącym napoju i już wiem, że znów lepiej smakuje niż ten przygotowany samodzielnie.

Poranek pachnie kawą, zroszoną trawą i znajomym objęciem najbliższej mi osoby. Czas staje w miejscu…

***

Czas jesieni to czas najlepszych jabłek. Przyzwyczajam się więc do ogarniającego mnie z każdej strony chłodu piekąc aromatyczne szarlotki i jabłeczniki. Sąsiedzi się nie skarżą, częstują się z wymalowaną na twarzy przyjemnością. Do dzisiejszej kawy polecam szarlotkę na półkruchym cieście z warstwą makowego budyniu – pyszna!

Składniki:

  • 450g mąki pszennej tortowej
  • 250 masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1kg kwaskowych jabłek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki ziaren maku
  • 800ml mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaję posiekane masło i krótko wyrabiam kruszonkę za pomocą robota kuchennego lub siekając nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka oraz śmietanę i wyrabiam dalej do połączenia się składników. Ciasto dzielę na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawijam w folię i odstawiam do schłodzenia na 2 godziny do lodówki lub na 40 minut do zamrażalnika.
  • Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkowuję i przekładam na dno blaszki o wym 20x30cm. Smaruję lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta) i oprószam lekko mąką. Zapobiegnie to namakaniu ciasta od owoców.
  • Przygotowuję budyń: z odmierzonej ilości mleka odlewam 1/3 szklanki, resztę zagotowuję. W odlanym mleku mieszam cukier z proszkiem budyniowym i wlewam energicznie mieszam do zgęstnienia. Dodaję mak, mieszam i zdejmuję z ognia, Przykrywam, by budyń nie ostygł.
  • Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję cienko na półplasterki i wykładam na ciasto.
  • Na warstwę jabłek wylewam gorący budyń i wyrównuję łyżką.
  • Na budyń ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 45 minut.
  • Schładzam i oprószam cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów