Półkrucha szarlotka z makowym budyniem.
Jabłka i mak to sprawdzony zestaw, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie świetnie smakuje. Delikatne, półkruche ciasto, kwaskowe jabłka i słodki budyń z ziarenkami maku… Musi się udać!
I musi smakować.
Wokół roznosi się zapach świeżo zaparzonej kawy… Wstaję z łóżka i sięgam po ulubiony kubek. W pokoju jest chłodno, zbyt chłodno, więc kubek przyjemnie parzy w dłonie, rozgrzewa i budzi do życia. Zanurzam usta w gorącym napoju i już wiem, że znów lepiej smakuje niż ten przygotowany samodzielnie.
Poranek pachnie kawą, zroszoną trawą i znajomym objęciem najbliższej mi osoby. Czas staje w miejscu…
***
Czas jesieni to czas najlepszych jabłek. Przyzwyczajam się więc do ogarniającego mnie z każdej strony chłodu piekąc aromatyczne szarlotki i jabłeczniki. Sąsiedzi się nie skarżą, częstują się z wymalowaną na twarzy przyjemnością. Do dzisiejszej kawy polecam szarlotkę na półkruchym cieście z warstwą makowego budyniu – pyszna!
Składniki:
- 450g mąki pszennej tortowej
- 250 masła lub margaryny
- 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1kg kwaskowych jabłek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki ziaren maku
- 800ml mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaję posiekane masło i krótko wyrabiam kruszonkę za pomocą robota kuchennego lub siekając nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka oraz śmietanę i wyrabiam dalej do połączenia się składników. Ciasto dzielę na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawijam w folię i odstawiam do schłodzenia na 2 godziny do lodówki lub na 40 minut do zamrażalnika.
- Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkowuję i przekładam na dno blaszki o wym 20x30cm. Smaruję lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta) i oprószam lekko mąką. Zapobiegnie to namakaniu ciasta od owoców.
- Przygotowuję budyń: z odmierzonej ilości mleka odlewam 1/3 szklanki, resztę zagotowuję. W odlanym mleku mieszam cukier z proszkiem budyniowym i wlewam energicznie mieszam do zgęstnienia. Dodaję mak, mieszam i zdejmuję z ognia, Przykrywam, by budyń nie ostygł.
- Jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne. Kroję cienko na półplasterki i wykładam na ciasto.
- Na warstwę jabłek wylewam gorący budyń i wyrównuję łyżką.
- Na budyń ścieram drugą część zmrożonego ciasta.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 45 minut.
- Schładzam i oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!