Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru
Policzki wołowe wymagają długiego duszenia - to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do tego przepisu, będzie pomocny.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki )
2 łyżki oliwy
1 cebula, grubo posiekana
1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki
6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/2 - 1 szklanka bulionu
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
250 g pieczarek, przekrojonych na połówki
sól, pieprz,
mąka
Przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok.
Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół.
W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki )
2 łyżki oliwy
1 cebula, grubo posiekana
1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki
6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/2 - 1 szklanka bulionu
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
250 g pieczarek, przekrojonych na połówki
sól, pieprz,
mąka
Przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok.
Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół.
W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego!