Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą.

Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą.

Zastanawiałam się co powinno znaleźć się na stole po pysznym obiedzie, jaki zaserwuje moja mama. Postanowiłam upiec rogaliki, ale zależało mi, aby nadzienie było choć odrobinę niecodzienne. W przedbiegach odpadły więc i konfitury i nutella. Padło na krem z białej czekolady z całą górą wiórków kokosowych. Ciasto natomiast było drożdżowe – półfrancuskie, lekkie i pachnące świeżym masłem. Maleńkie rogacze cieszyły się dużym zainteresowaniem na stole i długo nie poleżały na półmisku. To dobrze…


Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100g cukru (w tym dwie łyżki cukru waniliowego aromatyzowanego prawdziwą laską wanilii)
  • 25g świeżych drożdży
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 75ml śmietanki kremówki
  • 50g wiórków kokosowych
  • 70g białej czekolady dobrej jakości

Przygotowanie:

Nadzienie:

  • wszystkie składniki włóż do garnka i rozpuść na niewielkim ogniu. Gotuj przez kilka minut, by wiórki zmiękły.
  • Następnie zestaw z ognia i ostudź.

Ciasto półfrancuskie:

  • 50g masła rozpuść i przestudź. Pozostałe masło schowaj do lodówki.
  • Mąkę przesiej do dużej miski, zrób wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut.
  • W drugiej misce utrzyj żółtka z solą i resztą cukru na puszystą masę.
  • Gdy drożdże w misce się spienią, dodaj masę jajeczną i zagnieć ciasto.
  • Do wyrobionego ciasta dodawaj roztopione masło w dwóch partiach. Za każdym razem dobrze wgnieć je w ciasto.
  • Wyrobioną kulkę ciasta przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1cm.
  • Na rozwałkowanym cieście zaznacz 3 części. Na środkowej rozłóż 50g płatków zimnego masła i przykryj jednym bokiem. Rozłóż resztę masła i przykryj kolejnym bokiem.
  • Tak zawinięte ciasto szybko rozwałkuj na długi prostokąt.
  • Następnie boki prostokątów zawiń do środka i ponownie rozwałkuj. Tę czynność powtórz 3 razy.
  • Rozwałkowane ciasto dokładnie zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na 15 minut, po czym rozwałkuj na grubość ok 1/2 cm.
  • Wycinaj wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładaj masę kokosową i zawijaj rogaliki.
  • Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200ºC) na złoty kolor około 20 minut.
  • Gotowe rogaliki ostudź i posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Zdjęcie - Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów