Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami
2 polędwiczki wieprzowe
sól, pieprz
czerwona papryka
przyprawa do mięs pieczonych
2 ząbki czosnku
oliwa
6 ziemniaków
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami i startym czosnkiem. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Brytfannę wysmarować oliwą, ułożyć polędwiczki. Piec w temp. 180 st. przez około 30 minut, sprawdzając wykałaczką czy mięso nie jest w środku krwiste. Polędwiczki co jakiś czas polewać sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Ziemniaki umyć i lekko podgotować. Przekroić na połówki i poukładać na brytfannę wysmarowaną oliwą. Zapiec. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami.
Do pieczonych ziemniaków i polędwiczek podaję masło czosnkowe.