Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami

Polędwiczki z pieczonymi ziemniakami

2 polędwiczki wieprzowe

sól, pieprz

czerwona papryka

przyprawa do mięs pieczonych

2 ząbki czosnku

oliwa

6 ziemniaków

 

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami i startym czosnkiem. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Brytfannę wysmarować oliwą, ułożyć polędwiczki. Piec w temp. 180 st. przez około 30 minut, sprawdzając wykałaczką czy mięso nie jest w środku krwiste. Polędwiczki co jakiś czas polewać sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.

Ziemniaki umyć i lekko podgotować. Przekroić na połówki i poukładać na brytfannę wysmarowaną oliwą. Zapiec. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami.

Do pieczonych ziemniaków i polędwiczek podaję masło czosnkowe.

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów