Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, młodymi warzywami i pianką curry
Lista składników do tego dania jest dość długa, to prawda, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny. Jest to idealne letnie danie obiadowe, z mnóstwem młodych warzyw i ostro przyprawionym mięskiem. Pianka curry, czyli spieniony sos z dodatkiem curry idealnie łączy wszystkie smaki.
Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjällbacki C. Läckberg.
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
2 łyżki zielonego pieprzu
sól
masło do smażenia
Warzywa:
1 pęczek młodych marchewek
1 pęczek zielonych szparagów
100 g zielonej fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
200 g młodych ziemniaków
1 pęczek czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku)
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka masła
Sos:
1 młoda cebulka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
400 ml bulionu z kurczaka
3oo ml gęstej śmietany 30%
sól, pieprz
3 łyżki soku z limonki
1. Mięso natrzeć roztartym w moździerzu zielonym pieprzem i solą.
2. Przygotować warzywa: obrać ziemniaki, marchew, szparagom odciąć końcówki, w razie potrzeby też obrać i przeciąć na pół (w poprzek), poobcinać końcówki fasolce. Cebulę przekroić w ósemki. Zagotować. w dużym garnku osoloną wodę na warzywa.
3. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić ziemniaki (gdy większe przekrojone na pół), całe marchewki i gotować ok. 10 minut.
4. Przyprawione polędwiczki obsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Tyle nam zajmie mniej więcej skończenie dania.
5. Do gotujących się ziemniaków i marchewki dodać pozostałe warzywa. Powinny się gotować jeszcze ok. 6 minut.
6. Zacząć przygotowywać sos. Posiekać cebulkę. Podsmażyć ją na oliwie, dodać przyprawy, smażyć jeszcze dwie minuty. Wlać bulion i stopniowo, ciągle mieszając dodawać śmietanę. Zredukować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Zmiksować, aż powstanie pianka.
7. Warzywa odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim (lub dodać jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).
8. Wyjąć mięso z piekarnika, odsączyć chwilę na kratce, pokroić w plastry. Serwować z warzywami i sosem.
To już kolejny przepis w ramach mojej akcji Skandynawskie lato 2014.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: Kuchnia skandynawska, młode warzywa, polędwiczki wieprzowe, Skandynawia, Skandynawskie lato, szparagi