Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Jeśli nadal zastanawiacie się, co podać na obiad w pierwszy lub drugi dzień Świąt, rozważcie polędwiczki w sosie chrzanowym, bo smakują po prostu rewelacyjnie! :) Miękkie, delikatne mięso i kremowy sos z wielkanocnym akcentem chrzanu – to musi być dobre :)
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM
(4 porcje)
2 polędwiczki wieprzowe,
2 szklanki bulionu mięsnego,
1 czubata łyżka mąki,
1 czubata łyżka masła,
ok. ½ szklanki mleka,
2 łyżki śmietany,
2-3 łyżki tartego chrzanu,
sól i pieprz,
olej do smażenia
Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i oprószyć pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na dużym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. W połowie czasu duszenia obrócić mięso na drugą stronę. Niektóre przepisy zalecają duszenie znacznie dłuższe (nawet 50 minut) ale ja jestem zwolenniczką krótkiej obróbki termicznej polędwiczek. Według mnie 15 minut wystarcza, by mięso nie było surowe, a pozostało soczyste i miękkie.
Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażać przez minutę. Mieszając trzepaczką, wlać bulion pozostały z duszenia (polędwiczki w tym czasie wyłożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową, można je też włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 80 stopni C, żeby nie wystygły). Do tak powstałego sosu dodać chrzan i śmietanę. Jeśli sos jest za gęsty, dodać stopniowo mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem, krótko podgrzać.
Polędwiczki podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Idealnymi dodatkami do tej potrawy są gotowane ziemniaki lub kluski śląskie oraz buraczki.
(inspirowane przepisem z blogu Eksplozja Smaku)