Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką


Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To danie to mój absolutny faworyt w kategorii kuchni tradycyjnej. Nie ma tu przypraw egzotycznych ani dodatków niedostępnych w sklepiku za rogiem. Polędwiczki wieprzowe w takiej postaci robię czasem gdy mamy gości i dodam nieskromnie, że wszystkim smakują:) Jest to obok kurczaka ulubione mięso dzieci, z powodu niezwykłej delikatności i miękkości. Polędwiczki nigdy nie są suche. Wręcz przeciwnie, są tak soczyste, że rozpływają się w ustach. Są to najlepsze moim zdaniem części mięsa wieprzowego i często wybieram właśnie je. I gdy tylko idę do mojego ulubionego (firmowego!) sklepu mięsnego i widzę ładne polędwiczki, kupuję. Nigdy natomiast nie nabywam mięsa ani wędlin w hipermarketach. Wolę u mojego pobliskiego „rzeźnika”, gdzie aż trudno uwierzyć, ale naprawdę pachnie:)
A tymczasem bierzemy plecak i jedziemy na ferie do pięknie zaśnieżonego Zakopanego. Mamy nadzieję przypomnieć sobie jak wygląda śnieg, bo już trochę zapomnieliśmy;) A zatem do zobaczenia wkrótce!

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula (lub por - część biała i trochę zielonej)
400 g małych pieczarek
100-110 g żółtego sera w plastrach
sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki.
Polędwiczki pokroić na plastry grubości 1 cm. Na patelni z pokrywką rozgrzać olej i poukładać plastry mięsa ciasno jeden koło drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni, plastry odwrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z tej strony. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć jeszcze na 15 min. Gotowe! Podawać z ryżem.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz ze schabu i kurek
5

Gulasz ze schabu i kurek

figmara figmara
figowe smaki

Schab z  boczniakami
3

Schab z boczniakami

figmara figmara
figowe smaki

Schab pod marchwiową  pierzynką
13

Schab pod marchwiową pierzynk…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Obiad ekspresowy
10

Obiad ekspresowy

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Schab w sosie pieczarkowo-serowym
16

Schab w sosie pieczarkowo-sero…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem

Bakłażan faszerowany kaszą pęc…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopytka zapiekane z serem

Kopytka zapiekane z serem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety drobiowe z kaszą i pieczarkami

Kotlety drobiowe z kaszą i pie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką

Halibut z pietruszkowo - cytry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pstrąg pieczony w winie

Pstrąg pieczony w winie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i bruks…

napiecyku napiecyku
napiecyku