Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką


Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To danie to mój absolutny faworyt w kategorii kuchni tradycyjnej. Nie ma tu przypraw egzotycznych ani dodatków niedostępnych w sklepiku za rogiem. Polędwiczki wieprzowe w takiej postaci robię czasem gdy mamy gości i dodam nieskromnie, że wszystkim smakują:) Jest to obok kurczaka ulubione mięso dzieci, z powodu niezwykłej delikatności i miękkości. Polędwiczki nigdy nie są suche. Wręcz przeciwnie, są tak soczyste, że rozpływają się w ustach. Są to najlepsze moim zdaniem części mięsa wieprzowego i często wybieram właśnie je. I gdy tylko idę do mojego ulubionego (firmowego!) sklepu mięsnego i widzę ładne polędwiczki, kupuję. Nigdy natomiast nie nabywam mięsa ani wędlin w hipermarketach. Wolę u mojego pobliskiego „rzeźnika”, gdzie aż trudno uwierzyć, ale naprawdę pachnie:)
A tymczasem bierzemy plecak i jedziemy na ferie do pięknie zaśnieżonego Zakopanego. Mamy nadzieję przypomnieć sobie jak wygląda śnieg, bo już trochę zapomnieliśmy;) A zatem do zobaczenia wkrótce!

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula (lub por - część biała i trochę zielonej)
400 g małych pieczarek
100-110 g żółtego sera w plastrach
sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki.
Polędwiczki pokroić na plastry grubości 1 cm. Na patelni z pokrywką rozgrzać olej i poukładać plastry mięsa ciasno jeden koło drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni, plastry odwrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z tej strony. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć jeszcze na 15 min. Gotowe! Podawać z ryżem.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz ze schabu i kurek
5

Gulasz ze schabu i kurek

figmara figmara
figowe smaki

Schab z  boczniakami
3

Schab z boczniakami

figmara figmara
figowe smaki

Schab pod marchwiową  pierzynką
13

Schab pod marchwiową pierzynk…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Obiad ekspresowy
10

Obiad ekspresowy

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Stroganow wieprzowy Gordona Ramsaya

Stroganow wieprzowy Gordona Ra…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
1

Pulpeciki drobiowe w sosie kop…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ozór wołowy duszony w sosie pomidorowym z oliwkami

Ozór wołowy duszony w sosie po…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią, chorizo i wołowiną

Leczo z cukinią, chorizo i woł…

Dzi Dzi
karmelowy

Boczek pieczony w miodowej marynacie
2

Boczek pieczony w miodowej mar…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
1

Pieczony kurczak faszerowany p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami
1

Kieszonki drobiowe faszerowane…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz drobiowy z brokułem i z kukurydzą cukrową
1

Gulasz drobiowy z brokułem i z…

napiecyku napiecyku
napiecyku