Polędwiczki wieprzowe a'la Strogonow

Polędwiczki wieprzowe a'la Strogonow

         Wymyśliłam sobie , że tym razem zrobię coś bardziej wykwintnego niż zwyczajne bitki czy kotlety ;-) Naszła mnie ochota na Strogonowa - kusiła mnie nim Ewa - aż skusiła. W końcu nie bez powodu nosi to imię ;))) 

         Chociaż trochę oszukany , bo wieprzowy , a nie wołowy - to i tak bardzo nam smakował i został zjedzony do ostatniej kropelki sosu :)  

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe a'la Strogonow  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • ok.500 g polędwiczek wieprzowych [ u mnie to były dwie polędwiczki ]
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki masła [ użyłam oliwy z oliwek ]
  • 300 g pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • pół szklanki śmietany
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól , pieprz
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w plasterki [ dodałam od siebie :) ]


     Pieczarki obrać i pokroić w plasterki , cebulę obrać i posiekać w półplasterki.

     Mięso umyć , pokroić w cienkie paski [ do 5 cm ] , oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do garnka.

     Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i cebulę, następnie dodać je do mięsa w garnku. Dodać rozpuszczoną we wrzątku kostkę rosołową. Dusić na małym ogniu do miękkości. 

     Gdy mięso będzie miękkie , doprawić je solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę oraz plasterki ogórka, całość zagotować.

     Podawać z pieczywem lub z kluskami kładzionymi. 

 

 

Kategorie przepisów