Polędwiczka wieprzowa zapiekana z jabłkami

Dzisiaj pragnę zaprezentować Wam jesienne danie, które powstało w ramach wyzwania „3 po 3″ w ramach grupy wspólnego gotowania. Do dyspozycji mieliśmy 3 składniki: mięso, jabłka i zioła. Moja propozycja nada się na obiad nawet w środku tygodnia, bo jej przygotowanie trwa niecałą godzinę. Można też zrobić podwójną porcję i odgrzać następnego dnia.

Zobaczcie co w ramach akcji przygotowały Mirabelka i Makagigi.

 

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa zapiekana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 2 osoby:

polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)

3 jabłka winne (u mnie malinówka)

1 cebula

2 łyżki ziół prowansalskich

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)

sól, pieprz

1. Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i 1 łyżką ziół prowansalskich. Zostawić na ok. 30 minut w chłodnym miejscu.

2. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jabłek nie obierać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić jabłka w ok. 1 cm kostkę. Aby jabłka nie ściemniały skropić je pozostałym sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką cytrynową. Nastawić piekarnik na 200 °C.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej polędwiczkę na złoty kolor, przekładając co jakiś czas na inną stronę. Można polędwiczkę przekroić na pół, gdy nie mieści się na patelni. Podczas smażenia polędwiczki dodać talarki cebuli i lekko podsmażyć.

4. Polędwiczkę zdjąć z patelni na deskę, pokroić w skośne plastry o grubości ok. 1,5 cm. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażoną cebulą, na niej układać plastry polędwiczki. Jabłka podsmażyć na tej samej patelni, na której smażono mięso i cebulę. Ułożyć jabłka na polędwiczkach.

5. Piec (bez przykrycia) przez około 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną i kapustą kiszoną.

 

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa zapiekana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis pochodzi z książki ś.p. Hanny Szymanderskiej Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. Poddałam go małym modyfikacjom.

Przepis dodaję do akcji Smaczna jesień.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa zapiekana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: jabłka, polędwiczki wieprzowe, zioła prowansalskie

Przepisy z tych kategorii

Mizeria inaczej

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu