Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny, szybki i bardzo sezonowy obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, w delikatnym sosie rabarbarowo-balsamicznym i ziołami, świetnie sprawdzą się na łatwy obiad nawet w zabieganym tygodniu. Na początku szybko obsmażamy doprawione kotleciki, następnie na tej samej patelni w ciągu kilku chwil przygotowujemy pyszny sos i gotowe! Jeśli jesteś fanem tego rodzaju mięsa, z pewnością przypadnie Ci do gustu przepis na polędwiczki po indonezyjsku, w sosie karmelowym lub z balsamicznymi truskawkami, wszystkie przepyszne!

Przepis na tą pyszną polędwiczkę znalazłam tutaj. Jednak delikatnie zmodyfikowałam go pod swoje gusta ?

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry
  • 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrojone kotleciki delikatnie rozbij wierzchem dłoni i dopraw solą i pieprzem, po czym oprósz mąką.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, włóż masło klarowane i gdy się rozpuści dodaj kotleciki. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia, przez 1-2 minuty z każdej strony, po czym przełóż je na talerz.
  3. Do tej samej patelni wlej wino i gotuj zdrapując drobinki z dna patelni aż połowa odparuje. Następnie włóż rabarbar i dżem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż rabarbar praktycznie się rozpadnie. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje dolej trochę wody. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku.
  4. Na koniec włóż do sosu usmażone polędwiczki wraz z sokami z talerza, dopraw tymiankiem i podgrzewaj przez 1-2 minuty.
  5. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pork loin with rhubarb sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 medium pork tenderloin, cut into 1 cm slices
  • 2 rhubarb stalks, washed and sliced
  • 3 tablespoons strawberry or other berry jam
  • 100 ml white wine
  • 2 tablespoons of clarified butter
  • 1 tablespoon of balsamic vinegar
  • some thyme leaves
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Smash pork cutlets with the back of your hand, season with salt and pepper, and sprinkle with flour.
  2. Heat large pan over high heat, add the clarified butter and add the chops. Cook until browned on both sides, for 1-2 minutes on each side, then transfer on the plate.
  3. Pour in the wine into the pan and cook scraping off the bottom until half of the wine evaporates. Add rhubarb and jam, bring to the boil, next cook, stirring occasionally, for about 10 minutes, until thickened. If the sauce is too thick to add some water. Season with sugar, salt, pepper and balsamic vinegar to taste.
  4. At the end of the cooking transfer tenderloin cutlets back to the pan along with it’s juices, sprinkle with thyme thyme and heat for 1-2 minutes.
  5. Serve with young potatoes and salad.

Enjoy!

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów