Polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem

Zdjęcie - polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy robiłam to danie wydało mi się już takie świąteczne.... Zapewne za sprawa tej pięknej czerwonej żurawiny. Mięsko jest bardzo soczyste, inne niż do tej pory praktykowane przeze mnie wersje polędwiczek, bardzo ładnie się również prezentuje. Myślę, że to dobra opcja na świąteczny obiad.
Zdjęcie - polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem
  • ładna polędwiczka wieprzowa, dosyć gruba
  • 1 winne jabłko
  • 2-3 łyżki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu + 2 łyżki masła

Zdjęcie - polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dosyć drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem i dusimy jabłka do miękkości ale żeby nie zrobiła się z nich paciaja. Kiedy jabłka już nieco zmiękną dodajemy żurawinę i podduszamy aby popękała. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Polędwiczkę czyścimy z błonek i rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć jak książkę. Lekko rozbijamy, ale trzeba uważać żeby nie przerwać mięska. Mięsko solimy i pieprzymy, wykładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Związujemy sznurkiem kuchennym, ja dodatkowo pomogłam sobie w kilku miejscach wykałaczkami. Związane mięso przekładamy na patelnię, na której smażyły się jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a na koniec na 5 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni aby się ładnie zrumieniła jeśli nie doszło do tego w trakcie pieczenia. W trakcie pieczenia polewałam polędwiczkę 2 razy mieszaniną rozpuszczonego masła i miodu. Po upieczeniu odstawiłam mięso na 5-7 minut aby odpoczęło i pokroiłam na porcję po uprzednim zdjęciu sznurka.

Przepisy z tych kategorii

Dietetyczne kotlety mielone

Dietetyczne kotlety mielone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak z brokułem, marchewką i fasolką szparagową w kremowym sosie

Kurczak z brokułem, marchewką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Klopsiki w sosie pieczarkowym
1

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym
1

Zapiekanka z cukinią i mięsem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Filet z kurczaka z curry, migdałami, mozzarellą i natką pietruszki
6

Filet z kurczaka z curry, migd…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Schab pieczony z ananasem – przepis na soczystą pieczeń
1

Schab pieczony z ananasem – pr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szynka w orzechowej glazurze

Szynka w orzechowej glazurze

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena