Polędwiczka w sezamie z brokułem i marchewką

Polędwiczka w sezamie z brokułem i marchewką
Zdjęcie - Polędwiczka w sezamie z brokułem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka w sezamie z brokułem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka w sezamie z brokułem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g brokuła
  • 250 g mini marchewek
  • 70 ml oleju Oliwier
  • 25 g sezamu
  • 15 ml octu ryżowego lub winnego
  • 10 ml płynnego miodu
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków kolendry do dekoracji
Przygotowanie

Marchewkę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki Oliwiera.


Brokuły rozdzielamy na różyczki i krótko gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą, aby nie straciły koloru.


Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC.


Polędwiczkę dzielimy na pół i oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w sezamie.


Mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju sezamowego, a następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut w zależności od grubości polędwiczki. 


Wyjmujemy i odstawiamy, by mięso odpoczęło przed krojeniem.

Ok. 30 ml Oliwiera mieszamy z octem, miodem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy szczyptę ziaren sezamu. Powstałym dressingiem polewamy warzywa i przekładamy na talerze razem z polędwiczką pokrojoną w plastry. 

Dekorujemy listkami kolendry.  



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów