Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango
W Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki, w związku z czym dostałam w prezencie mnóstwo świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu są szybkie w przygotowaniu, za to dzięki orientalnym przyprawom, zawsze wychodzą pełne smaku. Tym razem postanowiłam przygotować polędwiczkę wieprzową w pikantnym sosie pomarańczowym z dodatkiem papryki i mango, którą podałam z makaronem chow mein, gdyż nie trzeba go nawet gotować:) Całość posypana prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą, z pewnością posmakuje każdemu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- sól i pieprz
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 4 łyżki sosu Hoisin
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1 łyżka imbiru, startego na tarce
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody
- 1 świeże mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni nerkowców, do podania
- ⅓ szklanki posiekanej dymki, do podania
- garść liści kolendry do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj i wieprzowinę, dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając, przez około minutę.
- Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 30 sekund, po czym wyjmij zawartość z patelni na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż połowa odparuje.
- Dodaj sos hoisin, wino, ocet, miód, chili, sos sojowy, olej sezamowy, przyprawę pięć smaków i imbir, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
- Włóż ponownie wieprzowinę wraz z papryką do patelni i dodaj mango.
- Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż warzywa będą gotowe ale wciąż chrupiące. Następnie dodaj mieszanką mąki i wody i gotuj przez kolejną minutę. Dopraw sosem sojowym lub octem jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z makaronem, posypane z prażonymi orzechami nerkowca, dymką i kolendrą.
Smacznego!
English version
Pork with spicy orange sauce and mango
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g thinly sliced pork tenderloin
- 2 cloves minced garlic
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 red pepper, diced
- salt and pepper
- 1 cup orange juice
- 4 tbsp Hoisin sauce
- 4 tbsp Chinese cooking wine or dry white wine
- 3 tbsp rice wine vinegar
- 3 tbsp honey
- ½ tsp chili flakes
- 2 tsp soy sauce
- 2 tsp toasted sesame oil
- ½ tsp Chinese Five Spice powder
- 1 tbsp ginger, finely grated
- 1 tsp corn starch dissolved in 3 tbsp cold water
- 1 fresh mango, peeled and diced
- 3/4 cup toasted cashews, for serving
- ⅓ cup chopped green onions, for serving
- handful coriander leaves for garnish
Preparation:
- Heat oil in a wok or deep pan over high heat. Add the garlic and pork, season with salt and pepper and stir fry for only about a minute.
- Add the peppers and stir fry for only about another 30 seconds. Remove the pork and peppers from the wok and set aside.
- Add the orange juice to the pan and boil until reduced by about half.
- Add the Hoisin sauce, wine, vinegar, honey, chili, soy sauce, sesame oil, five spice powder and ginger.
- Simmer for a couple of minutes and return the pork and peppers to the wok along with mango.
- Bring to a boil and cook for a couple of minutes until vegetable are cooked byt still crisp, next thicken with water with corn starch. Cook for a minute and season with soy sauce or vinegar if necessary.
- Serve over noodles, sprinkle the plates with the toasted cashews, chopped green onions and coriander leaves.
Enjoy!