Polędwica wieprzowa z cukinią, papryką, pieczarkami i oliwkami
polędwica wieprzowa
1 papryka czerwona
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 cebula
kilka czarnych oliwek
świeża bazylia, ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia suszona
2 łyżki mascarpone lub śmietany
Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błonki, a następnie pokroić w plastry grubości ok 2 cm.
Mięso rozbić dłonią, posolić i oprószyć pieprzem, obsmażyć z obu stron, odłożyć w ciepłe miejsce.
Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić.
Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Oliwki pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć je i przełożyć na talerz.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kolejno cukinię i paprykę, a potem dodać pieczarki, obsmażone plastry polędwicy, oliwki i serek mascarpone.
Dodać do smaku sól, pieprz, suszoną bazylię i zmiażdżony ząbek czosnku, chwilę razem wszystko poddusić.
Gotowe danie posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.