Polędwica wieprzowa z bakłażanem
1 polędwica wieprzowa
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
0,5 łyżeczki rozmarynu
olej do smażenia
Polędwicę opłukać , osuszyć, pokroić na plastry, a następnie lekko je zbić.
Mięso posolić, oprószyć pieprzem.
Cukinię , bakłażan umyć, pokroić w kostkę.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić także w kostkę.
Cebulę, pokroić w piórka.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć cebulę, zdjąć ją z patelni, potem zrumienić mięso. Mięso i cebulę przełożyć do garnka.
Na pozostałym oleju obsmażyć bakłażan, cukinię i paprykę.
Warzywa dodać do mięsa, podlać bulionem, doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek rozmaryn i dusić do miękkości.
Pod koniec jeśli trzeba sos zagęścić mąką ziemniaczaną.