Podwójnie jabłkowe ciasto na lato
Cześć,
Z okazji urodzin Przemka (wielbiciela wszelkiego typu szarlotek oraz wszystkich ciast jabłkopodobnych) upiekliśmy podwójnie jabłkowe ciasto na lato – lekkie, z posmakiem cytrusów oraz jabłkami na wierzchu i w środku.
Składniki (na ciasto w formie 26 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 8 średnich jabłek (użyliśmy odmiany Piros)
- 2/3 szklanki cukru pudru (ciasto wyjdzie lekko słodkie)
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- cukier puder do posypania ciasta
Making-off:
- Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Połowę jabłek kroimy jeszcze drobniej w kostkę (te pójdą do środka ciasta) a resztę zostawiamy do dekoracji wierzchu.
- Ścieramy skórkę z pomarańczy.
- Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz cynamonem.
- Jajka miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa będzie gładka. Dodajemy powoli olej, mieszankę mąk i skórkę pomarańczy. Miksujemy aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy je z masą za pomocą łyżki.
- Ciasto wykładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (użyłam termoobiegu).
- Po wystygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gosia i Przemek