Podwójnie jabłkowe ciasto na lato

Podwójnie jabłkowe ciasto na lato

Cześć,

Z okazji urodzin Przemka (wielbiciela wszelkiego typu szarlotek oraz wszystkich ciast jabłkopodobnych) upiekliśmy podwójnie jabłkowe ciasto na lato – lekkie, z posmakiem cytrusów oraz jabłkami na wierzchu i w środku.

Zdjęcie - Podwójnie jabłkowe ciasto na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ciasto w formie 26 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 8 średnich jabłek (użyliśmy odmiany Piros)
  • 2/3 szklanki cukru pudru (ciasto wyjdzie lekko słodkie)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • cukier puder do posypania ciasta

Zdjęcie - Podwójnie jabłkowe ciasto na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Podwójnie jabłkowe ciasto na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Podwójnie jabłkowe ciasto na lato - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Połowę jabłek kroimy jeszcze drobniej w kostkę (te pójdą do środka ciasta) a resztę zostawiamy do dekoracji wierzchu.
  • Ścieramy skórkę z pomarańczy.
  • Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz cynamonem.
  • Jajka miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i miksujemy aż masa będzie gładka. Dodajemy powoli olej, mieszankę mąk i skórkę pomarańczy. Miksujemy aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy je z masą za pomocą łyżki.
  • Ciasto wykładamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (użyłam termoobiegu).
  • Po wystygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów