Podsmażane spätzle z bobem i chorizo
Kolejną moją propozycją z wykorzystaniem świeżego bobu są spätzle podsmażane razem tym oto pysznym strączkiem, chorizo i kapustą pekińską. Danie pożywne i sycące, idealne na chłodniejszy dzień :) Zainspirowałam się przepisem z gazetki „To jest pyszne” (2/2012), jednak sama dokonałam wielu modyfikacji. Na temat spätzli pisałam już wcześniej przy okazji robienia potrawki z kurczaka i cukinii. Gdybyście kiedyś zastanawiali się nad kupieniem sitka do robienia tych kluseczek, to ja polecam, bo to fajna odmiana od makaronu, ryżu i kopytek, banalnie prosta do przygotowania :)
PODSMAŻANE SPATZLE Z BOBEM I CHORIZO (na 4 porcje) 500g świeżego bobu, 170g kiełbasy chorizo, ½ główki średniej wielkości kapusty pekińskiej, 2 łyżki oleju, sól i pieprz
spätzle: 300g mąki, 2 jajka, ok. 150ml mleka, 1 łyżka oleju, sól
Aby zrobić spätzle, należy dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Odstawić je na 10 minut, zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i na wrzątek przelewać kluseczki za pomocą sitka do spätzli i plastikowej szpatułki. Gdy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, są gotowe. Najlepiej robić je partiami, ponieważ bardzo szybko się gotują, i wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie – około 10 minut. Opłukać zimną wodą, po czym obrać ze skórek. Kapustę poszatkować, a chorizo pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim chorizo. Dodać spätzle i smażyć razem, mieszając. Gdy kluski zaczną się rumienić, dodać kapustę i bób. Smażyć razem jeszcze ok. 5 minut, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe :)