Podpłomyki z siemieniem lnianym
            
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy chcieliby rozpocząć przygodę z domowym pieczywem, ale obawiają się drożdży i zakwasu. Oto płomyk nadziei – przepis na szybkie podpłomyki z siemieniem lnianym.
        Czas całkowity: 40 min
        Czas wyrastania: 10 min
        Czas wypieku: 24 min    
Składniki         :
        
- mąka pszenna typ 650 - 100 g
 - letnia woda - 200 ml
 - sól - 1,5 łyżeczki
 - oliwa - 1 łyżka
 - siemienia lnianego + 100 ml wrzącej wody - 50
 - mąki żytniej pełnoziarnistej - 100 g
 
Potrzebne narzędzia:
            
Przepis:
    1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy namoczone siemię lniane, sól, oliwę i letnią wodę. Mieszamy krótko do połączenia składników.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, wałkujemy je na podłużne lub okrągłe podpłomyki.
4. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.