Podpłomyki z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Podpłomyki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj propozycja dla tych, którzy chcieliby rozpocząć przygodę z domowym pieczywem, ale obawiają się drożdży i zakwasu. Oto płomyk nadziei – przepis na szybkie podpłomyki z siemieniem lnianym.

Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 24 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 100 g
  2. letnia woda - 200 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 1 łyżka
  5. siemienia lnianego + 100 ml wrzącej wody - 50
  6. mąki żytniej pełnoziarnistej - 100 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy namoczone siemię lniane, sól, oliwę i letnią wodę. Mieszamy krótko do połączenia składników.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, wałkujemy je na podłużne lub okrągłe podpłomyki.
4. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.

Zdjęcie - Podpłomyki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki chleb sodowy – przepis tradycyjny

Irlandzki chleb sodowy – przep…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!
1

Chleb na ciemnym piwie. Tylko…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki
1

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb