Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą

Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą

Zdjęcie - Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy szukam nowych inspiracji, często patrzę na przepisy moich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym drewnem rzeczywiście musiały być czymś niezwykłym. Na pewno tego smaku nic innego nie jest w stanie oddać. Niemniej jednak zachęcam Was do przygotowania choć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie.
Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię. Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą.

Zdjęcie - Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm

CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej razowej 2000
  • 400 g mąki żytniej 720
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
DO PODANIA:
  • gruszki, pokrojone na plasterki
  • kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony
  • czerwona kapusta, drobno posiekana
  • orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni
  • olej rzepakowy, tłoczony na zimno



* PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę, powoli zagniatając. Ciasto powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie elastyczne. Zajmuje to średnio 10 minut. Można również wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto włóż do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i z każdej za pomocą wałka uformuj okrąg o średnicy ok. 16 cm. Porządnie obsyp mąką i połóż na stolnicy na kolejne pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Na każdym podpłomyku zrób palcem delikatne wgłębienia, posmaruj oliwą i posyp oregano. Następnie piecz w 200°C na suchej blasze przez około 15 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie podawaj z proponowanymi składnikami.
*
Zdjęcie - Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów