Początek i najszybsze ciasto na świecie
Witajcie :) Nie będę się długo rozwodzić, bo bloga nie założyłam po to, by opowiadać tu o sobie. Ale parę słów nie zaszkodzi. Na imię mam Kasia, gotowaniem interesuję się od ponad roku, także jestem w tym temacie nowicjuszką. Wiadomo - interesować się, a działać, to co innego. Ale w tym miejscu chciałabym dzielić się z wami przepisami, które godne są polecenia i wypróbowania. Przepisy te, należą do prostych, specjalnie dla tych, którzy w temacie gotowania są początkujący, tak jak i ja. Tak więc zapraszam do śledzenia moich poczynań :)
SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I PORZECZKAMI
Składniki na małą blaszkę 25x30 cm:
-szklanka cukru
-3 łyżki oleju
-jedna mała kwaśna śmietana (180g)
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-maliny
-czerwone porzeczki
Składniki na kruszonkę:
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki
-1/4 kostki margaryny (palmy)
Do miski wbić jajka, miksować razem z cukrem. Dodać olej i śmietanę, dalej miksując. Kiedy wszystko dobrze się połączy, stopniowo dodawać mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Dobrze wymiksować, by nie było grudek. Gdy ciasto mamy gotowe, wylewamy je do wysmarowanej margaryną blachy. Układamy na cieście umyte maliny i porzeczki tak, by przykryły ciasto, ale nie spowodowały, że ciasto osiądzie podczas pieczenia. Kiedy rozłożymy owoce, bierzemy się za robienie kruszonki. Dodajemy cukier, mąkę i margarynę. Ugniatamy ręką tak, by powstała kulka. Zrobioną kruszonkę urywamy po kawałku, rozgniatamy w palcach na cienkie kawałki i układamy na wierzchu. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na 165°C na pół godziny. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I PORZECZKAMI
Składniki na małą blaszkę 25x30 cm:
-szklanka cukru
-3 łyżki oleju
-jedna mała kwaśna śmietana (180g)
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-maliny
-czerwone porzeczki
Składniki na kruszonkę:
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki
-1/4 kostki margaryny (palmy)
Do miski wbić jajka, miksować razem z cukrem. Dodać olej i śmietanę, dalej miksując. Kiedy wszystko dobrze się połączy, stopniowo dodawać mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Dobrze wymiksować, by nie było grudek. Gdy ciasto mamy gotowe, wylewamy je do wysmarowanej margaryną blachy. Układamy na cieście umyte maliny i porzeczki tak, by przykryły ciasto, ale nie spowodowały, że ciasto osiądzie podczas pieczenia. Kiedy rozłożymy owoce, bierzemy się za robienie kruszonki. Dodajemy cukier, mąkę i margarynę. Ugniatamy ręką tak, by powstała kulka. Zrobioną kruszonkę urywamy po kawałku, rozgniatamy w palcach na cienkie kawałki i układamy na wierzchu. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na 165°C na pół godziny. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)