Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne
Pleśniak z rabarbarem …hmmm co to za nazwa do ciasta, szczerze nie wiem skąd się wzięła ..ale ciasto samo w sobie jest pyszne lekko kwaśne, lekko słodkie no i ma ukochaną przez chyba wszystkich bezę. Ciasto w sam raz na wiosenne, czy letnie sobotnie popołudnia.
Pleśniak z rabarbarem
- 450 gram mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary
- 4 jajka
- szczypta soli
- 0,5 kg rabarbaru
- słoiczek dżemu truskawkowego
- + olej i tarta bułka do formy
W mikserze wymieszać mąkę z masłem, połową cukru, 4 żółtkami i proszkiem do pieczenia,jak ciasto nie chce się kleić można dodać 2-3 łyżki lodowatej wody.
Ciasto pokroić na 3 części – 1 większa do wyłożenia tortownicy i dwie mniejsze. W jedną mniejszą część musimy jeszcze dodać kakao i porządnie raz jeszcze wyrobić.
Wszystkie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i ładujemy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 45 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, smarujemy okrągłą formę olejem i wysypujemy mąką.
Do garnka wkładamy obrany i drobno pokrojony rabarbar, dodajemy dżem i 2 łyżki cukru, wszystko zagotowujemy,schładzamy. Ubijamy pianę z białek na sztywno.
Formę wykładamy ciastem ( największa część ) potem dajemy rabarbar, potem ciasto z kakao ścieramy na tarce lub robimy drobne kawałeczki i rozkładamy po rabarbarze, potem kładziemy bezę i ostatnią część ciasta również w drobnych kawałkach.
Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C.