Pleśniak II

Pleśniak II

Uwielbiam to ciasto za jego kwaśny smak, za tę pierzynkę bezową otulającą intensywną czerwień małych kwaśnych owoców. Uwielbiam czerwone porzeczki najlepiej prosto z krzaczka, jeszcze nie umyte, lubię je takimi jakie są - kwaśne bez dodatków, na małej zielonej gałązeczce... A jeśli pleśniak ma byc prawdziwym pleśniakiem, to tylko z nimi, tylko z czerwonymi porzeczkami ! :)

Przepis od Gani76.

Zdjęcie - Pleśniak II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*3 szklanki mąki krupczatki (dałam zwykłą)

*5 jajek

*1 i 1/2 szklanki cukru pudru

*cukier waniliowy

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*kostka masła (20 dag)

*2 łyżki kakao (nie miałam, więc nie dałam)

*świeże czerwone porzeczki - ilośc wg uznania :-)

 

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zagnieść z kakao.Ja nie miałam kakao, więc góra jest u mnie jasna :) Całość ciasta schłodzić w lodówce.

Jasne ciasto rozwałkować na blachę. Następnie wyłożyć na nie dżem. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na dżemie.

Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pianę z białek.

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :)

Zdjęcie - Pleśniak II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów