Plastry łopatki w ciemnym sosie z suszonymi warzywami
Nie macie pomysłu co zrobić z łopatki ? To jedno z najtańszych mięs w obecnych czasach i właśnie mam dla Państwa moim zdaniem świetne danie przygotowane na obiad czyli danie główne, trochę czasu trzeba poświęcić aby przygotować idealnie mięciutkie ale na prawdę warto odczekać ten czas aby zjeść smaczny a zarazem idealny obiad w gronie rodzinnym. Łopatka to górna część przedniej kończyny wieprzowej, mięso te jest delikatne pokryte tkanką tłuszczową najczęściej z tej części mięsa przygotowujemy pieczone lub duszone a także idealnie nadaje się na gulasz jak i na mięso mielone, wystarczy dopasować bardziej wyraziste przyprawy i mamy smaczny obiad z taniego mięsa, już nie będę Państwa zanudzać i biorę się za napisanie szczegółowego przepisu łącznie ze zdjęciami
Składniki na plastry łopatki w ciemnym sosie z suszonymi warzywami:
- 500 g mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 3,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 2 łyżki suszonych warzyw,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka kupnego sosu ciemnego do pieczeni
Przygotowanie na plastry łopatki w ciemnym sosie z suszonymi warzywami:
Zakupioną łopatkę pokroić na plastry 1,5 centymetra następnie każdy z plastrów ubić tłuczkiem do kotletów schabowych, przełożyć je do miski wsypać przyprawę do mięsa wlać olej i za pomocą dłoni przyprawę wraz z olejem po wcierać w każdy kawałek plastra łopatki. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby plastry odpoczęły i przeszły smakiem i aromatem dodanej przyprawy, po wyznaczonym czasie dużą patelnię rozgrzać i na już rozgrzaną ułożyć wszystkie plastry obsmażając je na rumiany kolor z obu stron na dużym ogniu
Po podsmażeniu plastrów łopatki z obu stron wlać 2 szklanki przegotowanej letniej wody i wsypać suszone warzywa ( mam swojską od mamy ) i dusić od zagotowania na wolnym ogniu co jakiś czas obracając mięso do wyparowania całej wlanej wody i pół miękkości mięsa a po wyparowaniu dodanej wody wlać kolejną szklankę wody i także na wolnym ogniu dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa i wyparowania połowy dodanej wody. Na sam koniec duszenia się mięsa łyżkę sosu pieczeniowego ciemnego rozrobić w 0,5 szklanki wody, wlać do mięsa i zagotować intensywnie mieszając aż powstanie sos, jeżeli będzie potrzeba doprawić odrobiną przyprawy do mięsa Tak przygotowane miękkie a zarazem soczyste i kruche plastry łopatki w ciemnym sosie z suszonymi warzywami podała z ziemniakami okraszonymi delikatnie właśnie sosem z duszącego się mięsa oraz z surówką z kiszonej kapusty z cebulką https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/07/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-cebulka.html . Obiad wyszedł wyśmienity, nie musi być takie połączenie jak u mnie ponieważ takie mięso można podać z dowolnymi kaszami jak i dowolną ulubioną przez Państwo surówkami, ja podałam tylko moją wersję obiadu ale główną rolę odgrywa w tym daniu obiadowym mięso przygotowane z plastrów łopatki