Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim
Zieloniutkie wiosenne placuszki ziemniaczane z dodatkiem młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bardzo chrupiące , podajemy soute lub ze śmietaną .
Placuszki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 kg ziemniaków
garść młodej pokrzywy
garść liści czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz'
2 łyżki mąki
2 jajka
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka. Z pokrzywy odcinamy listki, zalewamy je gorąca woda i zostawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy. Drobno siekamy . Siekamy także czosnek niedźwiedzi. Zieleninę dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , mieszamy . Solimy dodajemy mąkę , doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , sola i pieprzem białym. Dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej . Nakładamy placuszki smażymy na złoto.