Placuszki z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego
Zdjęcie - Placuszki z serka wiejskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jedne z naszych ulubionych placuszków odkąd rozszerzam dietę mojej córeczce. Moje dziecko uwielbia wszelkiego rodzaju placki, naleśniki czy gofry, zawsze chętnie zjada je na śniadanie, przekąskę lub kolację. Oczywiście do placuszków podaję też owoce i warzywa, żeby posiłek był pełnowartościowy. Ten przepis polecam dla dzieci będących na etapie rozszerzania diety, jednak dopiero w okolicy roczku. Serek wiejski zawiera sól w swoim składzie, jak wiadomo soli powinniśmy unikać u niemowląt. Ponadto do 3 r. ż. powinniśmy znacząco ograniczać sól w posiłkach. Dopuszczalne jest podanie czasem chleba, serka wiejskiego, sera żółtego czy mozzarelli, jednak wszystko w granicach rozsądku. Na pewno nie polecam używać samej soli w kuchni i dosalać potrawy, to nie służy niczemu dobremu.

Zdjęcie - Placuszki z serka wiejskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 12 sztuk
Przygotowanie: 5 min.
Smażenie: 15 min.
Kalorie: 170 kcal

Mięciutkie placuszki z serka wiejskiego, bardzo przyjemne w sposobie wykonania. Placuszki dla dzieci także tych będących na etapie rozszerzania diety.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:
  • 200 g 200 serka wiejskiego

  • 2 2 jajka

  • 80 g 80 mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia

  • 1 łyżka 1 cukru*

  • kilka kropli kilka oleju do smażenia


Sposób przygotowania:
  • W naczyniu zmiksuj jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier (dla maluszka pomiń cukier). Dodaj całe opakowanie serka wiejskiego i wymieszaj łyżką. Na tym etapie nie miksuj już mikserem.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, skrop ją kilkoma kroplami oleju i rozsmaruj silikonowym pędzelkiem rozprowadzając tłuszcz.
  • Łyżką nakładaj niewielkie placuszki, smaż po obu stronach do lekkiego zarumienienia.

Uwagi:
  • * cukier pomiń jeśli przygotowujesz przepis dla maluszka

Kategorie przepisów