Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Jesienią w naszej kuchni króluje nie tylko dynia, orzechy i grzyby, ale przede wszystkim kasza w każdej postaci. Ziemniaki zastępujemy wówczas kaszą jęczmienną , sałatki przyrządzamy na bazie kaszy jaglanej, gryczanej i pęczak , zaś z kaszy manny przygotowujemy desery.
Placuszki z kaszy gryczanej z cukinii
Dziś spróbowaliśmy po raz pierwszy kotlecików z kaszy gryczanej z cukinią i cebulką. Chrupiące z wierzchu, w środku soczyste, polane sosem czosnkowo-koperkowym smakowały naprawdę rewelacyjnie. Mamy już kilka nowych pomysłów na dania obiadowe na bazie kasz – niebawem zagoszczą na blogu.
Porcja: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności :średni
Składniki:
- 6 łyżek kaszy gryczanej
- 7 cukinii
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Kminek
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aby cukinia puściła wodę. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie około 18 minut (kasza powinna być lekko rozgotowana). Wystudzoną kaszę rozgniatamy lekko w dłoniach, dodajemy odciśniętą z wody cukinię, posiekaną cebulę i mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy (wedle uznania) i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki o grubości około 1,5 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor. Aby placuszki nie rozwalały się podczas smażenia, należy dobrze obsmażyć je z jednej strony i dopiero wówczas delikatnie obrócić. Podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym i zieleninką.
Do masy można dodać także 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki gęstej śmietany – ta wersja kotlecików jest równie smaczna. Sos czosnkowo-koperkowy przygotujecie według TEGO przepisu dodając po prostu posiekany koperek