Placuszki z jabłkami i cynamonem
Placuszki z jabłkami to smak dzieciństwa, lubię wracać do takich prostych dań. Moja córka się zajada. Można zabrać też do szkoły, pracy lub na piknik. Puszyste placuszki bez proszku do pieczenia czy sody, wystarczy ubić białko i delikatnie wmieszać do ciasta. Cała tajemnica puszystych smakołyków.
Placuszki z jabłkami i cynamonem składniki na 2-3 osoby:- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej
- cukier puder
Żółtko oddzielam od białka, dodaję do mąki z mlekiem, cukrem, solą i cynamonem. Miksuję na gładką masę (będzie bardzo gęsta).
Jabłka obieram, oczyszczam, kroję w małą kostkę. Dodaję do ciasta i dokładnie mieszam.
Białko ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z ciastem.
Olej rozgrzewam na patelni. Łyżką nakładam placuszki, smażę na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony.
Podaję z cukrem pudrem, polewą toffi lub dżemami.