Placuszki jaglano - migdałowe

Placuszki jaglano - migdałowe

Zdjęcie - Placuszki jaglano migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oj dawno nie publikowałam żadnego nowego przepisu na placuszki - a goszczą one u nas bardzo często. Problem w tym, że najczęściej robię je na oko i ciężko potem napisać przepis, albo znikają tak szybko, że nie zdążę im zrobić zdjęć. Tym razem jednak udało się udokumentować mój pyszny eksperyment i spieszę do Was z przepisem na zdrowe placki bez cukru, glutenu i laktozy, chyba zdrowiej już się nie da.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • odrobina cynamonu


Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich żółtka, olej oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. Białka ubijamy na pianę i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko. Smażymy na złoty kolor (jeśli macie dobrą patelnię możecie smażyć bez dodatku oleju). Podajemy z jogurtem naturalnym, albo ulubionym dżemem.
Placki nie są słodkie, jedyna słodycz pochodzi z jabłka, więc jeśli lubicie słodkie smaki dodajcie ulubione słodzidło. Smacznego


Zdjęcie - Placuszki jaglano migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki jaglano migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów