Placuszki jaglano - migdałowe
Oj dawno nie publikowałam żadnego nowego przepisu na placuszki - a goszczą one u nas bardzo często. Problem w tym, że najczęściej robię je na oko i ciężko potem napisać przepis, albo znikają tak szybko, że nie zdążę im zrobić zdjęć. Tym razem jednak udało się udokumentować mój pyszny eksperyment i spieszę do Was z przepisem na zdrowe placki bez cukru, glutenu i laktozy, chyba zdrowiej już się nie da.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 jajka
- 1 jabłko
- łyżka oleju rzepakowego
- odrobina cynamonu
Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich żółtka, olej oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. Białka ubijamy na pianę i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko. Smażymy na złoty kolor (jeśli macie dobrą patelnię możecie smażyć bez dodatku oleju). Podajemy z jogurtem naturalnym, albo ulubionym dżemem.
Placki nie są słodkie, jedyna słodycz pochodzi z jabłka, więc jeśli lubicie słodkie smaki dodajcie ulubione słodzidło. Smacznego