Placuszki gryczane z jabłkami i owocami goji
            
 Kolejna propozycja na placki / racuchy/ z jabłkami , tym razem z mąki grycznej.
 
 Delikatne i pulchne ...........w towarzystwie miodowych jabłek i owoców goji wygladają i smakują wyśmienicie. 
 
Składniki na placuszki gryczane z jabłkami i owocami goji:
- 250 g ricotty
 - 1 jajo
 - 3 pełne łyżki mąki gryczanej
 - ok. 6-8 łyżek mleka
 - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - szczypta soli
 - 4 jabłka
 - 2 łyżki owoców goji
 - 3 łyżki miodu/ u mnie cytrynowy/
 
Jak wykonać placuszki gryczane z jabłkami i owocami goji?
 
nadzienie: -Jabłka obrać i pokroić w ósemki. -Przełożyć do rondelka , podlać niewielką ilością wody /na dno/ i poddusić do miękkości/ w razie potrzeby uzupełnić wodą/. -Miękkie, ale nie rozgotowane jabłka polać miodem, posypać owocami goji i podgotować jeszcze kilka minut. -Rondelek przykryć i odstawić. placuszki: 
 
 -Ricottę przełożyć do miski i połączyć z jajkiem / wymieszać drewnianą łyżką/. -Dodać pozostałe składniki , wymieszać regulując odpowiednią gęstość ciasta mlekiem. 
 -Na rozgrzaną patelnię teflonową , posmarowaną niewielką ilością oleju , kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta i formować okrągłe placuszki / grubość i wielkość placuszków jest zupełnie dowolna/. -Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki umieścić na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym . 
 -Podawać ciepłe z miodowymi jabłkami i owocami goji. 
 