Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami

Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki ziemniaczane z ziołami i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 ml oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia (do smażenia)
  • 75 g suszonych pomidorów
  • 50 g cebuli
  • 15 g mąki pszennej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, tymianek)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. W razie konieczności lekko odciskamy z nadmiaru płynu.


Dodajemy jajko, mąkę, posiekane zioła oraz pokrojone drobno pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.


Placki wykładamy porcjami na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów