Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i kiełbasą + film

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i kiełbasą – przepyszne domowe danie
Poszukujesz pomysłu na danie, które zachwyci Twoich bliskich swoim smakiem i prostotą przygotowania? Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i kiełbasy to coś, co z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Wyjątkowe połączenie chrupiących placków i aromatycznych składników to prawdziwa uczta dla podniebienia. Oto przepis, który pomoże Ci przygotować ten kulinarny hit. Ciesz się smakiem domowej kuchni, która zadowoli każde podniebienie.
Film:
Składniki na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i kiełbasą:
(około 20 sztuk):
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g kiełbasy
- 300 g kapusty kiszonej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- czarny pieprz
- sól
- opcjonalnie śmietana 18%
- koperek do dekoracji
Jak przygotować placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i kiełbasą?
Obraną cebulę drobno siekamy. Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, najpierw opłukujemy w zimnej wodzie, odsączamy, a na końcu drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Obierane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach do dużej miski. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez sitko, gazę lub ściereczkę.
Odsączone ziemniaki z przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekaną cebulę, kapustę kiszoną, kiełbasę oraz jajka i mąkę pszenną, następnie dodajemy sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju smażymy niewielkie placki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Tak przygotowane placki po węgiersku podajemy z kleksem śmietany.