Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Pyszne, sycące placki ziemniaczane z wołowym gulaszem i śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na placki (4 porcje):

4 duże ziemniaki, starte na małych oczkach, odciśnięte z nadmiaru wody
1 cebula, starta na małych oczkach
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na gulasz:

3 łyżki oleju
500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie)
50 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1-2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo: śmietana 18% do podania
olej do smażenia placków


CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI


1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa.

2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego! :)

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

figmara figmara
figowe smaki

Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym

Ziemniaki faszerowane brokułam…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone bataty o smaku curry
1

Pieczone bataty o smaku curry

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka
1

Zielone warzywa z jajem sadzon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku