Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty

Placki ziemniaczane nie są typowo polską specjalnością – znane są m.in. na Węgrzech, na Słowacji, w Czechach i Niemczech – i to w wielu różnych odmianach. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty są przysmakiem w Bawarii. Kiszona kapusta znacząco wpływa na smak placków, dlatego jedzenie ich na słodko odpada z oczywistych przyczyn ;) Świetnie natomiast smakuj ą z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.

Zdjęcie - Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I KISZONEJ KAPUSTY
600g obranych ziemniaków,
400g kiszonej kapusty,
1 cebula,
100g wędzonego boczku (opcjonalnie),
3 jajka,
50g mąki, sól i pieprz,
olej do smażenia

do podania:
gęsta, kwaśna śmietana lub serek kremowy wymieszany z jogurtem,
wędzony łosoś (opcjonalnie),
koperek


Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku i pokroić, następnie dodać do ziemniaków. Dodać posiekaną cebulę i ewentualnie boczek, wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Łyżką nakładać placki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Usmażone placki osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ze śmietaną lub kremowym serkiem. W wersji bez boczku można placki podać także z wędzonym łososiem i koperkiem.


(przepis podpatrzony tutaj)

Zdjęcie - Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów